GHIDUL LENESULUI

15 decembrie 2006

Am terminat de citit „Ghidul lenesului” de Tom Hodgkinson. Era si cazul avand in vedere ca am primit-o de Sf Mihail si Gavril, de la un prieten cu care ma aflam la Carturesti pentru a lua cadouri „Mihaelelor” de la birou…. si tot atunci m-am apucat sa o si citesc.

Nu ca nu mi-a starnit curiozitatea, ci pur si simplu mai incepusem doua carti intre timp. Nu stiu cum fac dar intotdeauna imi ramane prea putin timp sa citesc.

Dupa parerea mea cartea nicidecum nu te indeamna la leneveala. Structurata in 3 parti: Dimineata, Amiaza si Miezul noptii  autorul ne trece prin fiecare ora din cele 24 (de la 8 dimineata pana a doua zi la 7 dimineata)  prin diferite activitati mai mult sau mai putin statice dar cu o mare incarcatura de activitate mentala .

Cartea  este construita pe ideea luptei impotriva „..culturii muncii din lumea occidentala, care i-a inrobit, demoralizat si deprimat pe atat de multi dintre noi..” si isi propune sa ofere „munitia mentala de care avem nevoie ca sa luptam impotriva muncii”.

Daca ar fi sa ne uitam la sinonimele cuvantului munca (ex: calvar, canon, cazna, chin, durere, incercare, patima, patimire, schingiuire, suferinta, supliciu, tortura) tindem sa ii dam dreptate autorului cartii, insa pana la urma “munca este activitatea fizica sau mentala indreptata spre castig” asa ca parerea este ca autorul ne vorbeste de fapt de:

-         liberul arbitru;
-         valori;
-         stil de viata;
-         consumism;
-         planificarea si organizarea timpului;
-         meditatie;
-         creativitate;

Scrisa intr-un stil liber, bine documentata, cu multe exemple de “lenesi celebri” (ex: Lin Yutang, Benjamin Franklin, Mark Twain , Winston Churchill, Victor Hugo..etc) si foarte multe citate din literatura universala, cartea lui Tom Hodgkinson poate fi o lectura placuta, amuzanta si un stimulent al creativitatii.

 

 

 

Ce bine este sa nu faci nimic si asta foarte incet, si daca se poate si pe bani.”

 

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X